A tapasztalat azt mutatja, hogy bár a gyártó cégeknek egyre nagyobb mennyiségű adat áll rendelkezésükre, ezeket azonban nem használják ki teljes mértékben. Ezen tovább ronthat az adatkörnyezet összetettsége – a szoftver- és hardverszállítók gyakran nem úgy fejlesztenek, hogy az onnan származó adatok könnyen hasznos információkká alakíthatók legyenek. Az ehhez szükséges technológia azonban rendelkezésre áll, így a potenciál még egy régebbi termelési környezet esetében is jelentősen megnőtt.

Ha sikerül jó minőségű, hasznos adatokhoz jutni (mindezt valós időben), akkor elengedhetjük az ösztön döntéseket, a népi bölcsességeket, a történelmileg bevált gyártói gyakorlatokat, amelyek rendszerint generális folyamatokon és hozzájuk kapcsolódó adatokon alapulnak, a tényleges valós adatok helyett.

Elsők között szokott felvetődni a kérdés: Le kell cserélnem a gyártósort, hogy adatokat nyerhessek ki? A kérdés jogos, a legtöbb gépet, gyártósort nem arra tervezték évekkel ezelőtt, hogy kommunikáljanak egymással és főleg nem arra, hogy adatokat szolgáltassanak. Szerencsére van köztes megoldás. Ezeket a gépeket külső érzékelőkkel, kamerákkal, IoT eszközökkel lehetőségünk van képessé tenni azon adatok gyűjtésére vagy azon folyamatok figyelésére, amelyek elengedhetetlenek az adatvezérelt gyártási stratégiánkhoz. Ha már vannak adatforrásaink, akkor jön a következő kihívás, hogy különböző rendszerek között nehéz adatokat összesíteni. A növekvő adatmennyiséghez tehát szükséges egy adatgyűjtő, adatfeldolgozó hely, egy adattárház amilyen a DimHOB szolgáltatásunk is.

Az adatvezérelt gyártó vállalatok különféle adatforrásokat használnak, hogy betekintést szerezzenek és ily módon trendeket figyelhessenek meg, majd ezeket a folyamatok javítása és az erőforrások hatékony kihasználása érdekében célzott cselekvésekké alakítsák át. Nem csak a megszokott gyártói alkalmazások, például az ERP vagy a CRM klasszikus és gyakran reaktív adatairól beszélünk, hanem olyan technológiai innovációkból származó valós idejű adatokról is, mint az érzékelők, kamerák és egyéb IoT eszközök. Az adatvezérelt gyártáshoz tehát elkerülhetetlen, hogy kiépítsük ezeket a stratégiai adatgyűjtő pontokat, majd ezután az adatokat olyan formában integráljuk, hogy adattárházunk az érkező adatokat tovább hasznosíthassa majd. Ideje tehát, így a cikk végéhez közeledve rávilágítani a lényegre, vagyis arra, hogy a munka oroszlán részét inkább szoftveresen végezzük.

A DimHOB az adatokra összpontosít, pontosabban az adatminőség biztosítására és az adatok információvá alakítására, amikre felhatalmazzuk/kiképezzük, hogy az információk függvényében cselekedjen. Miért lesz ez olyan jó a gyártóknak? Jelen helyzetben elég nagy a hiány elektronikai alkatrészekből és kiegészítőkből, kódsorokból viszont kifogyhatatlanok vagyunk, azzal segítünk a gyártóknak, hogy maximálisan ki tudják használni azokat a technológiai lehetőségeket is, amelyeket eddig nem is reméltek.